Дослідження зони передруйнування біля вершини міжфазної тріщини у пружному тілі при зсуві в рамках комплексної моделі

А. О. Камінський, М. В. Дудик, Л. А. Кіпніс

Анотація


В умовах плоскої деформації методом Вінера – Гопфа виконано розрахунок вузької маломасштабної зони передруйнування у пружному тілі при зсуві біля вершини міжфазної тріщини, береги якої контактують з тертям. Зона передруйнування, що виходить з вершини тріщини під кутом до межі поділу середовищ, моделюється прямою лінією розриву переміщення, яка складається з двох ділянок. На прилеглій до вершини тріщини ділянці, що моделює область деструкції матеріалу, зазнають розриву як нормальне, так і дотичне переміщення, а на другій ділянці розриву зазнає лише нормальне переміщення. Кут між зоною передруйнування і межею поділу середовищ встановлюється з умови максимуму розтягувального колового напруження. Визначено розміри всієї зони передруйнування та області деструкції, розкриття тріщини в її вершині та максимальне розкриття початкової зони передруйнування. Досліджено вплив коефіцієнта тертя на параметри зони передруйнування. З використанням деформаційного критерію руйнування проаналізовано роль області деструкції у зрушенні тріщини. Виявлено, що зрушення тріщини відбувається внаслідок відносного зсуву її берегів біля вершини. Наведено порівняння отриманих результатів з даними інших дослідників.

 

Камінський А. О., Дудик М. В., Кіпніс Л. А. Дослідження зони передруйнування біля вершини міжфазної тріщини у пружному тілі при зсуві в рамках комплексної моделі // Мат. методи та фіз.-мех. поля. – 2014. – 57, № 4. – С. 95–108.

Translation: Kamins’kyi A. O., Dudyk M. V., Kipnis L. A. Investigation of the process zone near the tip of an interface crack in the elastic body in shear within the framework of the complex model // J. Math. Sci. – 2017. – 220, No. 2. – P. 117–132.


Повний текст: PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 3.0 License.